вторник, 29 мая 2018 г.

Вони помирали, щоб жила Україна!


Є дати  в  історії нашої  країни, які замовчувалися  протягом тривалого часу. Подвиг, зрада, героїзм запорошувалися  мовчанням  політиків, яким було не вигідно  висвітлювати ті чи інші події.
Такою, раніше невідомою, є дата пам’яті та вшанування полеглих під Крутами.


Ми не будемо дискувати, що і як би склалося за іншими обставинами. Важливо головне:  в боротьбі за вільну Україну загинули діти. Загинули юнаки, яким  було по шістнадцять – вісімнадцять  років.


Деякі із них навіть не вміли стріляти, та йшли у бій з тим юнацьким максималізмом, який здатний зрушити стару історію та відкрити шлях майбутньому.


Подвигу любові до рідного краю суспільство повинно навчати дітей із самого раннього віку, і навчати на прикладах героїзму ровесників.


30.01. 2018 року  у Приморській школі, за  участі бібліотекаря  сільської  бібліотеки  та  педагога - організатора Швайки С.М., пройшов захід, присвячений 100 річчю битві під Крутами.


Перед школярами розгорталася розповідь про  далекі події 1918 року, лунали вірші.








Про  подвиг  молодих українців, які загинули у снігах під Крутами, учням розповіли  архівні документи, що  зберігаються  у Меморіальному  комплексі  « Пам’яті героїв Крут» на Чернігівщині.






Світлини  того часу, одяг, зброя, листівки  незримо передають  атмосферу   героїчних подій, коли трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.
















Учні Приморської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. вшанували пам'ять  героїв  Крут хвилиною мовчання.




Комментариев нет:

Отправить комментарий