среда, 3 октября 2018 г.

Вусато - хвостаті історії.


Любов людей до котів  є   настільки великою, що для них  було запроваджено спеціальне свято – Всесвітній день котів, який відзначають  у перший день весни.


Звичайно, найкраще про котів нам розкажуть… коти.
 Я попрохала нашого бібліотечного кота Кузю про допомогу. 


Він погодився, навіть зібрався  на гостину до учнів 3 класу, та  потім відмовився.


 Скільки я його не вмовляла, скільки не просила, ні в яку. А знаєте, чому?
Виявляється, що негарно самого себе хвалити, адже всі  знають, що коти найкрасивіші, найрозумніші та  наймиліші створіння на Землі.


Ну, хоча Кузя трохи  вихваляється, але і справді, рідко зустрінеш тварину, яку би   любило більшість людей.

Та ніде і ніколи, ні в одній країні світу, кішку не шанували так, як у Стародавньому Єгипті. Воістину, це був золотий вік в історії тварин, час поклоніння й обожнювання.



 За нею доглядали, як за найдорожчою істотою. Якщо, не допусти Боги, в будинку починалася пожежа, кішок виносили з вогню в першу чергу, раніше ніж дітей.

Храмові кішки жили приспівуючи, харчуючись найкращою їжею. Спеціально для них в ставках розводили рибу, а приставлені раби вдень і вночі стерегли і доглядали за хвостатими богинями. Доглядати за кішкою вважалося  почесною справою.

 Якщо кішка вмирала, то її похорони проходили із великими почестями. Члени сім’ї, уболіваючи про  втрату, одягали траурний одяг, співали похоронні пісні,  голили голови і брови на знак жалоби. Жалоба тривала аж 70 днів. Саме стільки займав процес бальзамування. Ви бачили фільм «Мумія»? Пам’ятаєте, що тільки фараонів та членів його родини, жриці бальзамували і робили мумії, які зберігалися у саркофагах.

Тварин  також обгортали лляною тканиною і муміфікували, використовуючи бальзам. Щоб кішка добре себе почувала в потойбічному світі, до неї в могилу клали іграшки, улюблені  за її життя, і навіть мумії мишок.


В Україні  не так добре ставилися до кішки , як у Єгипті. Люди побоювалися цих дивних істот, які вели загадковий нічний спосіб життя.  Це викликало здивування, змішане зі страхом. Люди  думали,  що в їхньому тілі живуть відьми.



Ми з вами освічені  люди,  тож не будемо вірити забобонам, а  під час нашої бесіди  більше дізнаймося про життя  пухнастиків.



І так…

Запам’ятайте, коти частіше використовують ліву лапу, в той час як кішки воліють вилизуватися та  діставати їжу з миски – правою.




Скажіть, а хто із вас звертав увагу на кошачі лапки. Вони такі гарні, м’якенькі. Та  є одна загадка.
 У  людини п’ять пальців. А ну, порахуємо. У всіх по п’ять пальців. А у котів на  передніх лапках  п’ять пальчиків, а на задніх чотири.





Щоб охолонути влітку, кішки вважають за краще полежати в тіні. Саме полежати, адже так їх подушечки на лапах не будуть стикатися із землею та зможуть пропотіти.





Коти, на відміну від собак, не можуть сфокусувати погляд на близько розташованих предметах. Тобто,  коти далекозорі, а собаки короткозорі. Фактично, краще всього кішка бачить на відстані від 75 см до 2-6 метрів.





Кішка може стрибати до п'яти разів вище своєї власної довжини в одній площині. Падаючі,  коти завжди діють однаково : спочатку вирівнюється голова, потім спина, ноги, а в кінці вигинається спина, щоб пом’якшити приземлення.




Ось такі вони, наші улюбленці.



Думаю, що ця бесіда сподобалася учням 3 - го класу.












Комментариев нет:

Отправить комментарий