суббота, 24 июня 2017 г.

" В світі є один цар, і цей цар - голод..."

29  листопада 2016 року  в Приморській загальноосвітній школі відбулася нарада  завучів  навчальних закладів Татарбунарського району. В ході зустрічі педагоги відвідали відкриту  класну годину  в 6 класі, присвячену памяті жертв Голодомору. 


Оскільки я вже декілька  років тісно співпрацюю із учнями цього класу, то  їх  керівник Дадіжа Марина Григорівна  попрохала мене  допомогти в проведені заходу.




Справа стосувалася не тільки  сценарію та презентації по даній темі, а і в огляді книг.
 В сільській бібліотеці  зібрано  десяток  книг  цього направлення, та все ж я зупинилася на 
Голодомори в Україні : Одеська область 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947. Дослідження, спогади, документи. – Одеса: Астропринт, 2007.-460 с.





В ній , окрім офіційних та архівних  документів,   розміщені спогади жителів Татарбунарського району про події того часу . Серед них є розповідь приморчанки  Гетьманець Катерини Фоківни
про німу дівчинку , яка  з’явилася в Шаганах в далекий голодний  47 –й рік.  Люди не знали звідки вона родом і , як могли, підгодовували її. Та якось дитина пропала. Востаннє її бачили , коли та заходила до хати дуже бідної родини.

Звичайно , таких історій в той час було багато. Та житель села Голубенко Семен , читач бібліотеки, повідав мені  продовження цієї бувальщини.
Ця дівчинка часто бувала  в  їхньому будинку. І єдине , що вона промовляла  - це своє ім’я , Надя. Згодом її відправили до міста Болград, де  був інтернат для дітей з вадами здоров’я.
Пройшло чимало часу. І вже в 70-х роках  мама Семена приїхала по справах в м. Ізмаїл. В  одній із крамниць  її окликнула незнайома молодичка. Це була та сама  дівчинка Надя!  В інтернаті  , не дивлячись на тяжкі часи, її вилікували, дали освіту. Вона виросла, вийшла заміж. Ось таке продовження надрукованої історії.
А діти шостого класу та їх вчитель настільки проникливо підготували свої виступи , що в кінці заходу в багатьох присутніх на очах блищали сльози.




Завершилася класна година  вшануванням   пам'яті жертв Голодомору. 





Комментариев нет:

Отправить комментарий