вторник, 12 сентября 2017 г.


Які асоціації у вас виникають при словосполученні « болотні угіддя»? Так, скоріше всього,  в уяві постає чорне місиво багнюки і неприємне відчуття бруду. Та виявляється, що  болото – це не всякне джерело, що забезпечує людство прісною водою, очищуючи   поверхневі води від засолення. А ще – притулок перелітним птахам та природні умови їх розмноження. А ще – це територія зростання  рідкісних рослин.
Мабуть, я навела достатній перелік  достоїнств водно – болотних угідь, особливо для нашої бессарабської місцевості, де достаток питної  води  дорівнюється розкоші. Не можу не сказати ще одну похвалу нашим болотистим лиманам: які ж вони гарні! А висоти пташиного польоту   виглядають казково привабливо і схожі  на королівство дикої самобутньої природи!!!
Фото 8




Діти 5-го класу, з якими я вела розмову про необхідність збереження рідної природи, із захватом  подивилися це відео про  лиман Шагани.



Уважно слухали інформацію про водно – болотні угіддя рідного краю.





 Розповідали родині історії, пов’язані із збереженням приморських  терен, відповідали на запитання вікторини.




 І як  завжди, я познайомила присутніх із цікавими книгами, герої яких небайдужі до проблем збереження природи.




Давидов А. Голубий  патруль. – повість. - К.: Веселка, 1983.- 215 с.
Це збірник творів, присвячених темі збереження рідної природи. А повість «Голубий патруль» ще й цікава та корисна інформація, якою учні можуть скористатися на уроці зоології.
« - Ви помітили,мабуть, що їх тут два види, - звернувся до дітей Микола Іванович. – Гляньте ось на цю багатоніжку -   світло – жовте тіло в неї тонке й довге, складається з багатьох сегментів, вона рекордсменка  за кількістю ніг, їх у неї сто сімдесят три пари».
Я навела лиш  невеличкий уривок повісті. А насправді – це цікава пізнавальна мандрівка, в ході якої  діти знайомляться  із життям  плазунів, амфібій,птиць.



Огульчанський О.
Скарб солоного лиману. – К.:  Грані – Т, 2012. – 116 с.
Чи знаєте ви, що таке морвік? І хто такі баби-носарихи та камбалячий вовк? І які скарби сховані у Солоному лимані? І як упіймати на гачок велетенського електричного ската — морську лисицю?
На ці та ще на безліч питань відповів чудовий український письменник Олексій Якович Огульчанський. Відповів так, що його пригодницькими повістями зачитувалося не одне покоління українських дітлахів. Адже кожен рядок, написаний цим письменником, дихає любов´ю до рідної землі та непідробним захопленням скарбами, які вона щедро відкривала йому. Герої книг, веселі й допитливі дітлахи, невтомні шукачі пригод, розгадують немало степових і морських таємниць. Вони цікавляться поведінкою тварин і птахів, знайомляться з життям і працею вчених-орнітологів, науковців-дельфінологів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий